Recept: Gingerbread huisjes

Thumb1Thumb2Thumb3

Vandaag heb ik een recept voor jullie voor gingerbread huisjes! Van die grotere huizen zijn heel erg leuk, maar lastig om in elkaar te zetten en ook lastig om te eten dus eigenlijk alleen voor de sier. Dus ik dacht, laat ik een kleinere variant maken! Makkelijker te maken én makkelijker te eten.

1

Ingrediënten

65 ml water
35 ml stroop
1 eetl. kaneel
1/2 eetl. gemalen kruidnagel
1/2 eetl. gemalen gember
1/2 theel. kardemom
1/2 theel. zwarte peper
1/3 theel. bakpoeder
snufje zout
100 gram zachte boter
165 gram suiker
500 gram bloem

voor de royal icing:
1 eiwit
1 theel. citroensap
110 gram poedersuiker

2

– Met een mixer met deeghaken meng je de boter met de suiker en de stroop.
– Meng de specerijen en voeg deze samen met het zout en het bakpoeder toe aan het botermengsel en meng dit.
– Voeg het water toe en voeg vervolgens de bloem in twee delen toe. Mix dit met deeghaken tot dat je ziet dat alles goed gemengd is.
– Maak met je handen een bal van het deeg. Ik heb vier balletjes gemaakt omdat ik een aanrecht met reliëf heb en ga rollen op een houten snijplank, ik kan niet zo veel deeg in één keer verwerken. Als je wel een glad aanrecht hebt kun je ook gewoon één bal maken.
– Druk de bal of balletjes een beetje plat en wikkel het in folie. Laat het deeg tenminste een paar uur rusten in de koelkast.

3

– We gaan verder met de royal icing! Dit recept maakt veel meer icing dan je nu nodig hebt, maar een half eiwit is zo lastig afmeten. Ik raad aan om gewoon met hele eiwitten te werken, omdat er zo veel suiker in gaat kun je de icing best lang bewaren, zolang je het maar in een goed afgesloten bakje doet.
– Scheid het ei en gebruik een mixer met gardes om het eiwit met de citroensap stijf te kloppen.
– Voeg de poedersuiker toe, en klop het geheel tot een stevig schuim.
– Doe de royal icing in een bakje wat je goed kunt afsluiten. Royal icing droog heel snel op als je het niet afdekt.

4

– Ik heb zelf papieren malletjes gemaakt voor het deeg. Voor ieder huisje heb je twee van elke vorm nodig.
– Leg de onderdelen op het uitgerolde deeg (3-5mm dik) en snijd eromheen met een scherp mesje.
– Leg de onderdelen op de bakplaat en bak deze voor ongeveer 8 minuten op 200°C. Houd in de gaten dat het niet te bruin wordt. Je kunt met dit recept ongeveer 12 huisjes maken, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
– Laat de koekjes helemaal afkoelen en uitharden. Nu kunnen we beginnen met versieren en in elkaar zetten. Daarvoor heb ik een flinke schep royal icing in een spuitzakje gedaan. Ik heb een wegwerpzakje van HEMA gebruikt waar ik een klein puntje van af heb geknipt. Als je geen spuitzak hebt kun je ook een diepvrieszak gebruiken.

5

– Versier de huisjes zoals jij leuk vindt. Ik heb deurtjes omlijst, raampjes getekend en dakpannetjes gemaakt.
– Laat de icing goed opdrogen voor je verder gaat.
– Om de huisjes in elkaar te zetten plak je eerst de voor- en achterkant aan de zijkanten met royal icing. Ik heb een beetje meer icing gebruikt dan noodzakelijk is, voor het sneeuwige effect. Sneeuwig is geen echt woord geloof ik, maar het staat wel leuk!
– Laat de muurtjes goed uitharden. Vervolgens leg je het huisje op zijn kant om het dak erop te plakken. Je kunt het rechtop proberen, maar bij mij gleden de dakdelen dan naar beneden en ik was te lui om het vast te blijven houden. Als je het huisje gewoon op de voorgevel legt totdat de icing droog is gaat het veel makkelijker!

6

Als de icing helemaal is opgedroogd kun je de huisjes rechtop zetten: Gingerbread dorpje! Warme chocolademelk maken, een huisje op de rand van de mok zetten, en je bent helemaal klaar voor een winteravondje chillen op de bank!

Als je deze huisjes ook gaat maken, vergeet dan niet even een foto naar me te sturen!
(Twitter: @aDandelion / Instagram: @dandelion.dandelion)

~Marieke

Advertenties

2 gedachten over “Recept: Gingerbread huisjes

  1. Dudelief zei een uur voordat je dit postte dat ik echt wel gingerbreadhuisjes moest bouwen, want dat hoort bij kerst en in Zweden is nostalgie blijkbaar een heeeeel belangrijk onderdeel van kerst. Dat jij dan een recept voor makkelijk te veganisen huisjes post moet wel een teken zijn! Right? 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s