Haken: Rondje haken uitgelegd

P1070352-2P1070363-2P1070368-2

Hierbij deel 2 van mijn artikelen over de basis van het haken! Heb je deel 1 nog niet gelezen? Klik dan hier. In dit artikel ga ik uitleggen hoe je een rondje haakt.

Voor deze uitleg heb ik HEMA breigaren Fine Cotton in de kleur rood gebruikt. Je kunt natuurlijk ook ander garen gebruiken, maar let er op dat het niet te dun is en dat het niet te pluizig is. In beide gevallen kun je minder goed zien wat je doet. Zorg ook dat je een haaknaald hebt in de juiste maat, dit staat op de wikkel van het garen. Ik heb 3 mm gebruikt. Je kunt op de foto’s klikken om ze te vergroten!

6.Rondje starten

1. We beginnen met een ketting van 4 lossen.
2. Om een rondje te maken, haken we de 4e losse aan de 1e vast met een halve vaste. Je steekt de naald in de eerste losse.
3. Vervolgens sla je de draad om.
4. Dan haal je de draad door één lus en vervolgens haal je de linkerlus door de rechterlus.
5. Je hebt nu een rondje gemaakt door het begin en het einde van de ketting te sluiten met een halve vaste.
6. Zoals je kunt zien heeft het rondje een gaatje in het midden. De eerstvolgende toer haken we niet door steken, maar door dit gaatje.

7.Rondje meerderen

1. Ik ga dit rondje haken met vasten. Daarom start ik de toer met één startlosse, voor de hoogte van de toer. Als je een rondje wil haken met stokjes, dan haak je drie startlossen en haak je verder stokjes in plaats van vasten.
2. Steek de naald in het gaatje van het rondje.
3. Sla de draad om de naald en haal de linker lus door de middelste lus.
4. Je hebt nu twee lussen op je naald.
5. Sla de draad om en haal de linker lus door de andere twee lussen.
6. Je hebt nu één lus op de naald en je hebt de eerste vaste gehaakt.
7. Herhaal dit 6 keer, zodat je 6 vasten in de cirkel hebt gehaakt.
8. Nu sluit je de toer door een halve vaste te haken in de eerste vaste die je hebt gehaakt. Tel dit terug vanaf de naald, zodat je zeker weet dat je de goede steek hebt.
9. Nu heb je een mooi rondje gehaakt!

8.Rondje meerderen 2

1. Om het rondje plat te houden, moet je in de volgende toer meerderen. Je start weer met een startlosse voor de hoogte.
2. Je haakt nu gewoon een vaste in de eerste steek zoals je geleerd hebt.
3. De tweede vaste gaat nu niet in de volgende steek, maar in dezelfde steek als de eerste vaste. Het pijltje geeft aan waar je in moet steken.
4. Nu haak je weer een vaste zoals je gewend bent.
5. Zoals je kunt zien heb je nu twee vasten gehaakt in één steek. Dit doe je het hele rondje om.
6. De vorige toer bestond uit 6 steken en je haakt in deze toer 2 vasten in ieder steek. Als je het rondje om bent heb je dus 12 steken. Sluit de toer af met een halve vaste in de eerste steek van de toer.

9.Rondje meerderen3

1. In iedere nieuwe toer moet je blijven meerderen om het rondje plat te houden, maar hoe groter het rondje wordt, hoe minder steken je extra hoeft te haken. Deze toer begin je weer met een startlosse.
2. Je haakt nu één vaste in de eerste steek en dan twee vasten in de tweede steek. Je kunt op de foto zien hoe dit eruit ziet. Zo maak je het hele rondje af, dus één vaste in de derde steek, twee vasten in de vierde steek, en zo verder. Je begon de toer met 12 steken, als je het rondje om bent heb je gemeerderd tot 18 steken. Sluit de toer weer af met een halve vaste.

10.Rondje meerderen4

1. In de volgende toer hoef je weer minder extra steken te maken. Je begint met een startlosse en haakt vervolgens één vaste in de eerste steek, één vaste in de tweede steek en twee vasten in de derde steek. Je ziet op de foto hoe dat eruit ziet.
2. Dit doe je het hele rondje om, dus één vaste in de vierde steek, één vaste in de vijfde steek, twee vasten in de zesde steek, etc. Deze toer begon met 18 steken, dus je hebt gemeerderd tot 24 steken in deze toer. Sluit de toer met een halve vaste.

En zo haak je een rondje! Vergeet niet iedere toer te beginnen met (een) startlosse(n) en de toer te sluiten met een halve vaste. Vergeet niet dat je op de foto’s kunt klikken om ze te vergroten!

Heb je vragen? Stel ze in de comments!

~Marieke

 

Dit artikel is geschreven voor HEMA Blog Academy. Lees mijn disclaimer en bezoek de HEMA Blog!

4 gedachten over “Haken: Rondje haken uitgelegd

 1. Hey Marieke
  Ik heb je in mijn favorieten opgeslagen wat leg je de steken goed uit. Je mag gerust nog steken uitleggen hoor. Dit is een heel duidelijk manier. IK ben zelf een schriftje aan het aanleggen met uw foto’s en uitleg met de steekjes.

 2. Hoi marieke!
  Ik heb een vraagje.. Waarom moet je aan het eind van een circel altijd eindigen met een halve vaste? is het niet mogelijk om een patroon bij de houden, en gewoon “door” te haken, als je je bewust bent van waar je de nieuwe circel begint?
  Misschien een beetje een vreemde vraag, ik ben redelijk nieuw, en probeer het rekenwerk een beetje uit te vinden..:)
  X

  • Hoi Lisa! Je kunt inderdaad ook rondjes haken in een spiraal. Dus dan eindig je niet met een halve vaste, maar ga je gewoon door in de volgende ronde. Ik vind de manier zoals hierboven zelf prettiger omdat je dan goed kunt zien in welke toer je bent en waar de toer begint en eindigt. Maar in sommige gevallen is doorhaken in een spiraal praktischer. Als je bijvoorbeeld knuffels haakt is doorhaken mooier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s