Recept: Cinnamon Rolls

P1060837-2P1060839-2

Gisteren ging ik naar een feestje, waarvoor ik (onder andere) cinnamon rolls (kaneelbroodjes) had gemaakt. Die vielen heel goed in de smaak, dus bij deze het recept! Dan kunnen jullie deze broodjes zelf ook eens uitproberen. Het is niet moeilijk, het kost wel vrij veel tijd. Gelukkig is dat vooral rijstijd, dus dan kun je zelf best even pauzeren!

Ingrediënten:

Voor het deeg:
1 pakje gedroogd gist (7 gram)
60 ml handwarm water
1 ei
175 ml melk
55 gram suiker
snufje zout
1/2 theelepel vanille aroma
55 gram boter, gesmolten (voor in het deeg)
500 gram bloem
55 gram boter, gesmolten (voor het bestrijken)

Voor de vulling:
75 gram boter (op kamertemperatuur, het moet smeerbaar zijn)
150 gram basterdsuiker
50 gram suiker
2 eetlepels kaneel

Voor het glazuur:
55 gram roomkaas
15 gram boter (op kamertemperatuur)
155 gram poedersuiker
1/2 theelepel vanille aroma
3 eetlepels melk

Het deeg:

Eerst moet de gist worden geactiveerd. Let goed op, dit is een belangrijke stap. Als dit niet goed gaat, dan rijst je deeg niet (goed).

P1060809P1060810

Doe het water in een schaaltje. Het is belangrijk dat het water de goede temperatuur heeft. Als het te heet is gaat het gist dood en als het te koud is gebeurd er helemaal niets. Een goede manier om te controleren of het water de goede temperatuur is, is om je vinger er even in te steken. Voelt het niet echt koud of warm aan, dan is het water ongeveer de temperatuur van je lichaam en heeft het de goede temperatuur voor het gist. Voeg een lepeltje van de suiker toe aan het water (dit is voeding voor de gist) en strooi dan de inhoud van het zakje gist over het oppervlak, zoals op de linkerfoto. Na ongeveer 5 minuutjes ziet het gistmengsel er zo uit als op de tweede foto, het is dan een beetje schuimig geworden. Als dit niet is gebeurt, ga dan niet verder met het deeg. Je gist is dan niet meer goed!

Meng in een kom ei, melk, zout, suiker en de helft van de gesmolten boter. Voeg daarna het gistmengsel en de helft van de bloem toe. Meng dit tot het een glad mengsel is geworden. Voeg dan de andere helft van de bloem toe. Als alle bloem is opgenomen, moet je nog minstens 5 minuten stevig blijven kneden tot dat het een glad en soepel deeg is geworden. Dit kan met de mixer met deeghaken, maar het is een vrij taai deeg. Mijn 10-euro-mixer kon het niet aan, dus ik heb het met de hand gedaan op het aanrecht.

P1060811

Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie, en smeer ook een beetje over je deegbol. Zo voorkom je dat er een vel om het deeg wordt gevormd. Het is nu tijd om het deeg te laten rijzen. Doe een schone keukendoek over de schaal en zet het deeg te rijzen op een warme plaats, voor ongeveer 2 uur.

P1060819

Na het rijzen is je deegbal verdubbelt in grootte!

De vulling:

Meng in een kommetje de basterdsuiker, suiker en kaneel. Dit is je vulling. Het is nu tijd om het deeg uit te rollen.

P1060825

Ik heb het deeg in tweeën gedeeld, want ik wilde niet al te grote broodjes te maken. Als je grote broodjes wilt maak je één deeglap, dezelfde breedte als op de foto, maar twee keer zo hoog. Bestrijk je deeglappen met de boter.

P1060826

Strooi vervolgens het mengsel van de suiker en kaneel over de plakken deeg en strijk het goed uit.

P1060822

Nu gaan we rollen! Het is even tricky, zorg dat je het deeg voorzichtig en zo strak mogelijk van onderen naar boven rolt. Neem vooral je tijd om de rol zo recht en gelijk mogelijk te krijgen.

P1060823

Als je klaar bent met rollen knijp je de randjes van het deeg een beetje dicht, en snijdt je de het begin en het einde er af. Daar zit niet zo veel suiker en kaneel in, en ze zijn niet mooi gevormd. Dan snijdt je het deeg in 16 gelijke stukken. Dat gaan heel simpel, eerst door de helft, dan de helft weer door de helft, etc., tot je 16 stukjes over hebt.

P1060824

Dan ziet het er zo uit! Hetzelfde doe je met de andere deegplak.

P1060827

De rolletjes zet je op zijn kant in een grote ovenschaal of bakblik. Zorg dat ze tegen elkaar aan staan, maar niet te strak want ze rijzen nog best veel. Zoals je hier al kunt zien zijn de rolletjes aan de rechterkant al iets groter gerezen dan de rolletjes aan de linkerkant, van de tweede rol die ik maakte. En daar zat hooguit 10 minuutjes tussen! Dek de schaal weer af met een keukendoek en zet deze weer op een warme plek om te rijzen, voor anderhalf uur. Als een uur van de rijstijd om is, zet de oven dan vast aan op 175°C, zodat deze kan voorverwarmen.

De oplettende lezer ziet dat hier 30 rolletjes te zien zijn, terwijl ik toch twee keer 16 heb gesneden. Er pasten niet meer dan 30 in mijn ovenschaal, maar de overgebleven twee rolletjes en afgesneden voor- en achterkantjes zijn natuurlijk niet verloren gegaan. Deze heb ik ook gewoon afgebakken in een aparte schaal, bij wijze van testmaterieel voor de bakker!

P1060831

Na het rijzen zien de broodjes er zo uit, tussen de rolletjes is geen ruimte meer te zien! Nu bestrijk je de broodjes met de gesmolten boter, waarna ze de oven in kunnen voor 30 minuten, tot dat de broodjes goudbruin zijn en je huis ruikt naar de hemel.

P1060836

Dit zijn de broodjes toen ze net uit de oven kwamen. De broodjes moeten eventjes afkoelen en in de tussentijd kun je het glazuur maken.

Het glazuur:

P1060834

Voeg roomkaas, boter, poedersuiker en vanille samen in een kom. Meng dit een beetje door met een lepel, voordat de je mixer er bij pakt, anders heb je namelijk een poedersuikerstofwolk in je keuken (I learnt that the hard way). Mix een paar minuten zodat de poedersuiker zo veel mogelijk opgelost is, en voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Het mengt het best als je de melk een beetje opwarmt. Het glazuur moet vrij vloeibaar worden. Het kan zijn dat je dit al bereikt voor je alle melk toe hebt gevoegd, maar het kan ook zijn dat je iets meer melk nodig hebt omdat het glazuur nog te dik is.

P1060837

Verdeel het glazuur over de nog warme broodjes. Als het glazuur goed vloeibaar is kun je het heel gemakkelijk gieten. Daarna kun je het nog een beetje verspreiden met een spatel. Je kunt de kaneelbroodjes warm eten (niet je mond verbranden!), maar ze zijn afgekoeld ook erg lekker.

P1060839

Dan is het tijd om te proeven! Eetsmakelijk!

Ga jij dit recept ook proberen? Laat me dan even weten of het goed is gelukt!

~Marieke

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s