Lenteweer = Plantjes kweken!

P1060514blogP1060513blogP1060515blog

Het duurt nog een week tot de lente officieel begint, maar door het heerlijke weer van de afgelopen dagen heb ik echt lentekriebels gekregen! Heerlijk, de hele dag de zon er bij, de achterdeur lekker open zodat mijn huis lekker kan luchten.. Love it! Het leek me de ideale dag om eens wat plantjes te zaaien! Wat geeft nou meer lentegevoel dan plantjes die langzaam beginnen te groeien? Oké, lammetjes en andere babydieren staan op #1. Maar zelf gekweekte plantjes komen daar toch direct na!

Vandaag heb ik 5 verschillende soorten gezaaid, en ik hoop dat ze het allemaal gaan doen! Ik heb van iedere soort meerdere zaadjes en bakjes, dan heb ik meer kans dat het lukt.

P1060513blog

Deze kweeksetjes heb ik een tijdje geleden gekocht bij HEMA. Superschattig!

P1060514blog

Als je het label hebt verwijderd hou je een bekertje over, waarin een tabletje potgrond en een zakje met zaadjes zit.

P1060517blogP1060518blogP1060522blog

Zo’n tablet van grond werkt echt hartstikke handig! Je doet hem in de beker, voegt 200 ml water toe en je wacht even. Tadaa, potgrond. Ideaal, het neemt weinig ruimte in en het scheelt een hoop rotzooi. Daarna kun je de zaadjes er gewoon overheen strooien. Let er bij de munt wel op dat de zaadjes echt heel erg klein zijn. Dus maak het zakje heel voorzichtig open! Je kunt deze kweekpotjes kopen voor maar €1,50 bij HEMA. Ik heb basilicum en munt, maar ze zijn er ook voor dille en peterselie. HEMA heeft trouwens nog veel meer leuke kweeksetjes en zaden! Als je ook zelf wat plantjes wilt gaan kweken is het zeker de moeite waard om daar even te kijken.

P1060515blog

Verder heb ik paprikazaadjes, citruspitjes en avocadopitten verzameld om te gaan zaaien. Ik heb ze gewoon uit de vruchten gehaald, zou moeten werken toch? We zullen het zien. Eén van de avocadopitten is een beetje schilferig geworden, dat is degene die het langst uit de vrucht was. Hij heeft ongeveer een week op mijn aanrecht gelegen en het velletje is een beetje uitgedroogd. Ik heb geen idee of dat erg is, maar ik ga maar gewoon proberen of hij wil spruiten.

P1060516blog

Voor de paprika- en citrusplantjes heb ik eierdozen zoals deze gebruikt, waar ik potgrond in heb gedaan. Ik heb de deksels en het flapje waarmee je de doos sluit afgeknipt. De avocadopitten heb ik in bekertjes water gehangen, zodat de onderkant het water raakt. Ik kwam laatst een filmpje tegen van iemand die zelf avocadoboompjes had gekweekt, waarna ik wat meer informatie ben gaan zoeken over het kweken daarvan. Dit was de manier die het meest naar boven kwam, dus let’s try! Het gaat wel lang duren waarschijnlijk, maar over een tijdje zouden er wortels aan moeten komen, en als er een plantje uit komt dan kun je ze in de grond zetten.

P1060525blog

Dit is hoe mijn vensterbank er nu uit ziet. Gezellig toch? Ik kan echt niet wachten tot er plantjes beginnen te groeien! Ik heb niet hele groene vingers, dus hopelijk gaat het goed.. Maar de plant die rechts op de vensterbank staat heb ik in oktober al van mijn moeder gekregen, en die doet het nog steeds goed. Dus er is hoop! Ik zal jullie op de hoogte houden van de vorderingen van mijn plantjes-to-be 🙂

Wat doen jullie om de lente in huis te halen?

~Marieke

Advertenties

Een gedachte over “Lenteweer = Plantjes kweken!

  1. Pingback: Update: Plantjes |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s